Voorzorgsmaatregelen Corona virus 088 - 563 5 563 Klant login

BK Nieuws

13 oktober 2020

Brexit the final countdownTijdens het verhelderende webinar georganiseerd door TLN vandaag met sprekers van o.a. Portbase, Niwo, Department for Transport, HMRC (douane), Border & Protocol Delivery  Group (infrastructuur) en Eurotunnel werd duidelijk dat er door alle belanghebbende super hard gewerkt wordt om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
 

Bij BK Pharma Logistics / BK Sneltransport zijn we er klaar voor.
 

CEMT vergunningen √ check
Portbase account √ check
EORI-nummer √ check
Business contingency plan √ check

Gefaseerde invoering Brits importcontroleregime na 1 januari 2021

De Britse regering heeft aangekondigd dat het nieuwe grenscontroleregime voor import van goederen uit de EU, dat na het verstrijken van de Brexit-transitieperiode in zal gaan, in drie fases zal worden ingevoerd.

Het VK heeft de EU tijdens een vergadering van het Withdrawal Agreement Joint Committee formeel te kennen heeft gegeven die transitieperiode niet te zullen verlengen. In het nu verschenen plan gaat daarom de eerste fase in op 1 januari 2021, fase 2 op 1 april en fase 3 op 1 juli, wanneer het volwaardige regime van kracht wordt.

Vanaf 1 januari 2021
De eerste drie maanden gelden voor de import van standaardgoederen slechts “basic customs requirements” en hebben handelaren 6 maanden de tijd om hun douaneaangiften in te dienen bij HMRC. De betaling van douanetarieven kan worden uitgesteld totdat de douaneaangifte is ingediend. Voor de eerste zes maanden hoeven er geen veiligheidsverklaringen te worden aangeleverd, maar handelaren dienen wel rekening te houden met enkele andere processen, zoals de betaling van BTW bij invoer. Voor de import van controleplichtige goederen, zoals tabak en giftige chemicaliën, dient een volledige douaneaangifte te worden ingediend.

Voor de import van levende dieren en plantaardige producten met hoog risico is vanaf 1 januari 2021 direct prenotificatie en gezondheidsdocumentatie vereist en voor dierlijke bijproducten met hoog risico prenotificatie. Controle van documenten wordt op afstand gedaan en fysieke inspectie van hoog-risico-goederen wordt gedaan op de bestemming of op een andere bevoegde locatie.

Vanaf 1 april 2021
Vanaf april zijn prenotificatie en gezondheidsdocumentatie vereist voor alle dierlijke producten en gereguleerde plantaardige producten.

Vanaf 1 juli 2021
Vanaf juli moet voor de import van alle producten een volledige aangifte worden gedaan en moeten alle importtarieven bij binnenkomst van de goederen worden betaald (in sommige gevallen is het mogelijk deze betalingen uit te stellen via een duty deferment account). Ook worden er in juli volledige veiligheidsverklaringen geïntroduceerd (in de meeste gevallen in de vorm van een entry summary declaration). Er zal een toename zijn in het aantal fysieke checks en steekproeven op goederen waarvoor sanitaire en phytosanitaire checks nodig zijn. Deze checks zullen plaatsvinden op Britse Border Control Posts.
 

Mocht U als opdrachtgever vragen hebben over de voorbereiding voor Brexit neem even contact met ons op. 
 

Give me six hours to chop down a tree and I will spend the first four sharpening the axe.” Abraham LincolnTerug